Hoe speuren helpt bij uitvallen naar andere honden

Bertha is bij mij komen speuren omdat Fender uitviel naar andere honden.
Met Fender speuren, doen we met een doel. Met hem speuren wij met “beleid”. We zorgen ervoor dat hij niet heel opgewonden raakt voordat we de speurles beginnen. Als Fender moet wachten voordat hij een spoor mag uitwerken, zorgen we ervoor dat zijn opwinding en daarmee zijn stress niveau niet onnodig stijgt.

Inmiddels kan Fender speuren terwijl er andere honden meedoen met de speurtraining. Dat is niet vanzelf zo gegaan, dat is stap voor stap en ook met het nodige beleid gegaan. Omdat Fender speuren fantastisch vindt, en de andere honden bij het speuren horen, zijn de aanwezige andere honden minder bedreigend geworden.

Lees hieronder het verhaal van Bertha:
Mijn Tervuerense Herder Fender heeft in de eerste 18 maanden van zijn leven veel socialisatie gemist met als gevolg meerdere (gedrags)problemen waaronder uitvallen naar andere honden. Toen hij bij mij kwam zijn we na een gewenningsperiode samen flink aan de slag gegaan: socialisatie daar waar nog mogelijk, leren met nieuwe situaties omgaan, sporten (met name agility en obedience), noem maar op. Fender heeft enorm veel vooruitgang geboekt daardoor, maar het uitvallen naar andere honden bleef en verergerde nadat hij aangelijnd tot 2x toe door een andere hond is aangevallen.

Toen heb ik besloten e.e.a. anders aan te pakken, nl: het mijn hond onmogelijk maken om de fout in te gaan (niet wandelen in de woonwijk, niet meer in de pauzes op het terras staan/zitten op de hondenclub, geen contact met vreemde honden in het bos, mede-hondenbezitters opvoeden uit onze buurt te blijven en een superstrakke “HIER”). Dit heeft ons enorm geholpen!! En daarna kon ik bepaalde situaties ook weer langzaam opbouwen.

Toch bleven er situaties van onzekerheid, stress en potentie tot flink uitvallen, waarna ik ben gaan zoeken naar een manier om hem zelfstandiger en zekerder te krijgen, met als motto ‘eerst denken en dan doen’. Zo ben ik bij Sjoukje terecht gekomen. Om met Fender te gaan speuren om hem zekerder, zelfstandiger en meer geconcentreerd te krijgen. Oh, Oh, die eerste lessen, wat vond Fender het moeilijk om het allemaal zelf te moeten doen en wat was hij snel afgeleid en gestoord in zijn werk. Op elk keuze-moment kwam hij naar mij om te vragen wat hij moest doen, elke voorbijganger (mens en dier) was stress en elk ‘grassprietje’ was interessant. Maar bij elk succesje zag je Fender groeien…..

En dan nu anderhalf jaar later: piepen in de auto als we in de richting van Sjoukje rijden, beginnen met speuren als we zijn uitgestapt, een voorbijganger zoals een paard wordt kort gecheckt en dan weer door, kruispunten en backtracks worden uitgewerkt en de keuzes worden zelfstandig gemaakt. Geweldig!!!

En wat brengt mij dat in het ‘echte’ leven? Een hond die zekerder is van zichzelf en o.a. minder noodzaak ziet in uitvallen naar andere honden. We kunnen onbekende honden zonder gedoe passeren op afstand, op een (niet te druk) terras zitten op de hondenclub, tijdens trainingen ontspannen tussen de andere cursisten met hond staan en een korte ontmoeting met een vreemde hond in het bos met succes afsluiten.

Wil je vrijblijvend meer informatie?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Plaats een reactie