Reviews

Sinds we speuren zijn er grote verbeteringen

Hallo, wij zijn Nicolette en Roxy ( de heideterrier )
Wij zijn begonnen met speuren omdat Roxy uitvalt naar honden, en ik haar wil voorzien in de natuurlijke gedragingen, niet hetgeen waar ze eigenlijk voor gefokt is, maar het speuren is een hele goede vervanging en daarbij helpt het met het probleem van het uitvallen. Het begon toen Roxy net gesteriliseerd was, we merkten dat er wel meer testosteron in haar lichaam rond gierde maar in de socialisatie was alles goed gegaan, en ze kon nog met iedere aankomende hond opschieten en spelen. Totdat ze een keer los brak van de lijn en wou spelen met een klein zwart hondje, deze wou absoluut niet spelen en ging gelijk over tot actie en greep Roxy. Roxy schrok en ging gelijk in de verdediging en greep ook!! Na dit incident valt Roxy erg uit naar vooral kleine en grote honden met veel zwart in de vacht. We konden zelfs op grote afstand niet een hond voorbij lopen of Roxy ging helemaal uit der dak.

Sinds we actief aan het speuren zijn, zijn er grote verbeteringen waargenomen. We speuren nu al met minstens 2 andere honden, het is niet altijd even makkelijk maar we blijven leren en het doel wat we hebben daar komen we steeds een beetje dichterbij.
Ook leer je je hond lezen, want geen enkele hond is hetzelfde!! Het mooiste van alles is dat de band met je hond zoveel sterker wordt. Want een hond is je beste vriend en samen kunnen we alles.

Nicolette

Het speuren met Cooper heeft de omslag gemaakt

Ik ben gaan speuren met mijn hond Cooper omdat Cooper een onzekere hond was. Hij gebruikte weinig zijn neus waardoor hij kon uitvallen naar mensen. Ik had al vele verschillende trainingen gevolgd voor meer zelfvertrouwen maar het speuren heeft de omslag gemaakt bij Cooper.
Sjoukje deed precies wat nodig was om hem steeds uit te dagen en succeservaringen op te doen. Ik leerde de controle los te laten zodat hij zelf beslissingen kon nemen. Cooper vindt het speuren erg leuk, hij is er goed in en ik ben dan ook trots op hem! Uitvallen doet hij nauwelijks nog. Dank je wel Sjoukje voor je leerzame lessen.

Daniëlle

Fender is zelfverzekerder en valt minder uit

Mijn Tervuerense Herder Fender heeft in de eerste 18 maanden van zijn leven veel socialisatie gemist met als gevolg meerdere (gedrags)problemen waaronder uitvallen naar andere honden. Toen hij bij mij kwam zijn we na een gewenningsperiode samen flink aan de slag gegaan: socialisatie daar waar nog mogelijk, leren met nieuwe situaties omgaan, sporten (met name agility en obedience), noem maar op. Fender heeft enorm veel vooruitgang geboekt daardoor, maar het uitvallen naar andere honden bleef en verergerde nadat hij aangelijnd tot 2x toe door een andere hond is aangevallen.

Toen heb ik besloten e.e.a. anders aan te pakken, nl: het mijn hond onmogelijk maken om de fout in te gaan (niet
wandelen in de woonwijk, niet meer in de pauzes op het terras staan/zitten op de hondenclub, geen contact met vreemde honden in het bos, mede-hondenbezitters opvoeden uit onze buurt te blijven en een superstrakke “HIER”). Dit heeft ons enorm geholpen!! En daarna kon ik bepaalde situaties ook weer langzaam opbouwen.

Toch bleven er situaties van onzekerheid, stress en potentie tot flink uitvallen, waarna ik ben gaan zoeken naar een manier om hem zelfstandiger en zekerder te krijgen, met als motto ‘eerst denken en dan doen’. Zo ben ik bij Sjoukje terecht gekomen. Om met Fender te gaan speuren om hem zekerder, zelfstandiger en meer geconcentreerd te krijgen. Oh, Oh, die eerste lessen, wat vond Fender het moeilijk om het allemaal zelf te moeten doen en wat was hij snel afgeleid en gestoord in zijn werk. Op elk keuze-moment kwam hij naar mij om te vragen wat hij moest doen, elke voorbijganger (mens en dier) was stress en elk ‘grassprietje’ was interessant. Maar bij elk succesje zag je Fender groeien…..

En dan nu anderhalf jaar later: piepen in de auto als we in de richting van Sjoukje rijden, beginnen met speuren als we zijn uitgestapt, een voorbijganger zoals een paard wordt kort gecheckt en dan weer door, kruispunten en backtracks worden uitgewerkt en de keuzes worden zelfstandig gemaakt. Geweldig!!!

En wat brengt mij dat in het ‘echte’ leven? Een hond die zekerder is van zichzelf en o.a. minder noodzaak ziet in uitvallen naar andere honden. We kunnen onbekende honden zonder gedoe passeren op afstand, op een (niet te druk) terras zitten op de hondenclub, tijdens trainingen ontspannen tussen de andere cursisten met hond staan en een korte ontmoeting met een vreemde hond in het bos met succes afsluiten.

Bertha Slagter

Deel jouw ervaring hier.

Het verhaal van Yvonne met haar hond Pepper. Dit verhaal geeft mooi weer dat een hond die reageert op bepaalde prikkels door training én door speuren nu ook kan speuren terwijl er andere honden in de groep aanwezig zijn. Dat is de verdienste van de eigenaresse, die met heel veel toewijding met haar hond traint en met hem bezig is.

Deel ook jouw verhaal!

Lees het verhaal van Yvonne en Pepper via de link.

Speuren met een doel

Sjoukje

Laat hieronder een review achter!

Verplicht